Łódź kolejnym przystankiem na trasie kampera programowego Nowej Lewicy

Trasa kampera programowego Nowej Lewicy trwa już od ponad tygodnia. Polityczki i politycy Lewicy odwiedzają kolejne miasta i miejscowości, gdzie rozmawiają z mieszkańcami o proponowanych przez ugrupowanie założeniach do nowego programu, który ma zostać przyjęty wraz ze zjednoczeniem dawnych SLD i Wiosny. Na trasie kampera przyszedł czas na Łódź.

Z mieszkańcami Łodzi o propozycjach programowych rozmawiały posłanki Anita Sowińska i Anna Maria Żukowska, członkinie zespołu programowego, a także poseł Tomasz Trela i wiceprezydent Miasta Łodzi Małgorzata Moskwa-Wodnicka.

"Dzisiaj kolejny przystanek konsultacji programowych, przyszedł czas na Łódź. Jesteśmy w przeddzień wielkiego kongresu zjednoczeniowego SLD i Wiosny, które 9 października ostatecznie połączą się w jedną partię, w Nową Lewicę. Jak przy każdym kongresie ekscytujące są sprawy personalne, ale dla nas najbardziej ekscytujące są sprawy programowe i dlatego dziś będziemy rozmawiać z mieszkańcami i mieszkankami Łodzi o naszych propozycjach programowych" - stwierdził poseł Tomasz Trela.

Łódzki poseł podkreślił, że Lewica chce rozmawiać o sprawach najważniejszych dla Lewicy i wysłuchać opinii mieszkańców na temat proponowanych przez ugrupowanie rozwiązań i pomysłów. Dodał, że to głos Polek i Polaków będzie w tym programie najważniejszy i pozwoli na jego uszczegółowienie. Zwrócił też uwagę, że partia idąca po władzę, bez programu jest jak samochód bez kół. Zapewnił, że po 9 października polityczki, politycy, działaczki i działacze Lewicy będą ciężko pracować, by przekonać ludzi do lewicowej wizji Polski.

"Łodzianie i Łodzianki nie pierwszy raz spotykają się z nami, ale pierwszy raz w takiej formule, w której chcemy konsultować z nimi najważniejsze dla nas punkty nowego programu. Ta broszura, którą dziś rozdamy i o której będziemy dyskutować, jest zarysem naszych priorytetów programowych. Zostaną one jeszcze uzupełnione o uwagi mieszkańców, zebrane podczas trasy kampera programowego. Chcemy uwzględnić w nowym programie głos Polek i Polaków, którzy w całej Polsce mówią nam, co im się podoba, co by zmienili, a co dodali" - poinformowała posłanka Anna Maria Żukowska.

Posłanka podkreśliła, że nowy program ma być synergią SLD i Wiosny, a tworzone przez nie ugrupowanie wprowadza zupełnie nową jakość rozmowy z wyborcami. Dodała, że Lewica, kiedy dojdzie do władzy, zmieni wszystko to co złe, zostawiając dobre i korzystne dla wyborców rozwiązania. Wskazała też, że jednym z priorytetów Lewicy jest neutralność klimatyczna. Jak mówiła, Polska powinna odchodzić od węgla, któr za 50 lat i tak się skończy.

"Cieszę się, że możemy się spotkać w kolejnym punkcie na trasie, którą pokonuje kamper, jeżdżąc po całej Polsce. Zbieramy uwagi i opinie, konsultujemy nasze priorytety z ludźmi, co Lewica to jedno ważne hasło - Zawsze Blisko Ludzi!" - podkreśliła Wiceprezydent Miasta Łodzi Małgorzata Moskwa-Wodnicka.

Samorządowczyni przypomniała, że już 9 października SLD i Wiosna połączą się, przedstawiając wspólny program, dlatego ważne jest, by spotykać się z mieszkańcami i zbierać ich opinie i uwagi na temat edukacji, służby zdrowia, klimatu i najistotniejszych dla nich spraw. Zauważyła, że Lewica musi już dziś myśleć, co będzie po rządach PiS.

Kamper programowy Nowej Lewicy w Łodzi Kamper programowy Nowej Lewicy w Łodzi Kamper programowy Nowej Lewicy w Łodzi Kamper programowy Nowej Lewicy w Łodzi Kamper programowy Nowej Lewicy w Łodzi

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!